lauantai 11. tammikuuta 2014

Prattilaiset II


Palaan vielä aiheeseen hetkeksi, koska mielestäni jesuiittojen lähetysvaltio Etelä-Amerikassa ansaitsee hieman huomiota. Musiikilla oli siellä suuri rooli ja siellä pystyttiin rakentamaan muun muassa hienoja urkuja. Muutenkin käsityötaito oli korkeatasoista ja tuotteet kilpailivat laadussa eurooppalaisten kanssa ollen jopa parempia. Tämä on vähintäänkin osatodiste sen puolesta, että amerikkoihin olisi voinut kehittyä taloudellisesti ja teknologisesti edistynyt kulttuuri ilman eurooppalaisten kovan linjan kolonisaatiotakin.

No se mikä on tapahtunut on tapahtunut ja lienee hyvä niin. Prattilaiset, joita ideologisesti puhtaimmillaan Suomessa nykyään siis edustavat Anderson, Koivulaakso ja Brunila, tulivat paikalle oman harhaisen, hierarkiseen luokkajakoon perustuvan ihmiskuvansa kanssa ja tuhosivat lähetysvaltion tehden alueista globaaleja Euroopasta ohjattuja masstuotantoalueita. Siinä meni musiikkikin. Nykyään sitten rämpytetään tukka, jos sellainen on, sekaisin kitaraa ja lapsetkin hoilaavat ruokottomia viisuja. Ei hyvä, mutta tästä maailman on vain ponnisteltava eteenpäin.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos joku elää harhassa niin kirjoittaja itse: hän kuvittelee olevansa älykäs ja sivistynyt kirjoittaessaan hienon kuuloista historian tulkintaa, joka on aivan täyttä paskaa. Kun henkilökohtaiset tarpeet sanelevat menneisyyden tutkimista, tulee tuollaista silkkoa.

IDA kirjoitti...

No en tiedä.

1. On totta, että se lähetysvaltio pärjäsi erittäin hyvin.
2. On totta, että se tuhottiin aikansa globalismin nimissä.
3. On totta, että vasurit tulkitsevat maailmaa globaalin luokkataistelun kautta.
4. On totta, että nuo kolme neropattia pitävät näkemystä, jossa kulttuureilla on arvo sinänsä, kulttuurirasismina.

Eli tuolta pohjalta suhteellisen harhatonhan tuo kirjoitus on.

Jukka Aakula kirjoitti...

Pitääpä tutustua lähetysvaltioon.

Sitä pitäisi tietysti verrata oman aikansa vaihtoehtoihin eikä johonkin vasemmistolaiseen utopiaan, mikä ihan kohta ototeutuu kunhan vaan pahat ja tyhmät saadaan hävitettyä.

Wikipedia herätti mielenkiinnon. Siinä oli tämmöinenkin kohta:

The Jesuit reductions present a controversial chapter of the evangelisational history of the Americas, and are variously described as jungle utopias or as theocratic regimes of terror.

Anonyymi kirjoitti...

"Muutenkin käsityötaito oli korkeatasoista ja tuotteet kilpailivat laadussa eurooppalaisten kanssa ollen jopa parempia. Tämä on vähintäänkin osatodiste sen puolesta, että amerikkoihin olisi voinut kehittyä taloudellisesti ja teknologisesti edistynyt kulttuuri ilman eurooppalaisten kovan linjan kolonisaatiotakin."

Tämä on, pyhän Anakreonin nimeen, melko hullu väite, jossa nivelet vain yhtäkkiä kohdistuvat taitotason mukaisesti. Mitä kautta on tietoosi saatettu, että teknologinen taito olisi sukulainen käsityöläistaidolle? Ja jos, ja jos...miten tämä edistynyt kulttuuri olisi edes esittäytynyt meille, olisiko sitä kiinnostanut esittäytyä meidän vaatimustemme mukaan? Sinä itse asetat arvon sitä kautta, joka on meidän mukaamme kehityksen tulos: kuten, heistä olisi voinut tulla taloudellisesti tai teknologisesti edistynyt kulttuuri. Olisiko heitä vähääkään kiinnostanut tämä, jos heidän jumalansa esimerkiksi olisi toisin säätänyt?

-U

IDA kirjoitti...

Teknologinen taito, ja jopa teknologinen tieto, kyllä ovat sukua käsityötaidolle. Ja jopa läheisemmin kuin kaikki liittyy kaikkeen pohjalta :)

Tuossa jesuiittojen valtiossahan se nimenomaan esittäytyi meille. He olisivat aivan hyvin voineet ryhtyä kauppaan Euroopan kanssa, ellei maailmassa olisi virhettä, joka aiheuttaa ihmisten sortoa materiaalisen - tai lihallisen ;) - edun nimissä.