tiistai 31. toukokuuta 2011

Mitä on tehtävä


Enpä tiedä. Itse aion ainakin oman itseni päätoimittajana syrjiä itseäni positiivisesti ja olla kirjoittamatta mitään syrjinnästä. Uskon vakaasti, että perussuomalaisten paras vastaus nykyiseen ilmapiirin mielettömyyteen on asiallisen rauhallinen, mutta ahkera työ valtuustoissa, eduskunnassa ja ihmisten parissa.

Aamukahvitelevision mukaan sähkön hinta Pohjoismaissa nousee, kun Pohjoismaiden sähköpörssi joutuu myymään sähköä Saksaan. Väittäisin, että historian huonoin pörssi moinen ja sen kannattaisikin mitä ilmeisimmin keskittyä mieluummin sähkön tuottamiseen kuin sen myymiseen. Tosin Pohjoismaissa ollaan muutenkin sekaisin, kuten tämä uutinen Ruotsista todistaa: Ruotsissa ei kuulla rukouksia kirkoissa, enkä oikein usko, että täällä enää pitkään pystytään tuottamaan sähköä. Koulujen tarkastuslaitoksen juristi Ingegärd Hilbornin säteilystä toisaalta pystytään varmasti tuottamaan jonkinlaista energiaa.

Kristityt muistavat tänään Neitsyt Marian käyntiä Elisabethin luona. Niin aion itsekin muistaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Voiko tuosta Nordpoolista ottaa hatkat? Kai sähkön hinnan voi mittauttaa muissakin sähköpörsseissä?

Sähkön hinta on muutenkin manipuloidun tuntuinen eikä siinä tunnu olevan aitoa kilpailua joka pitäisi hintoja kurissa. Lisäksi on semmoinen ääliömäisyys kuin päästökauppa joka nostaa hintaa keinotekoisesti.

Olen kummastellut sitä miksi sähkön myyntihinnan suhteen ei ole voimassa normaalia kilpailua. Monille asioille hinta määräytyy markkinoilla omissa myyntipaikoissaan kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten jalometallit, vilja tai pörssiosakkeet tms. Sen sijaan sähkössä ei sitä ole. Sähkön hinnassa on jokin monopoli, oligopotli tai kartelli. Vaikka Suomessa on olemassa Teollisuuden voima, Fennovoima ja Fortum, niin kilpailevatko nuo oikeasti keskenään vai onko heillä kartelli? Jos on tulossa kaksi uutta ydinreaktoria puhumattakaan useammasta, niin sen pitäisi lisätä sähkön tarjontaa ja laskea hintaa. Pelkään että kuitenkaan tarjonnan lisäys ei sitä hintaa laske. Pitääkö Venäjältä tuoda lisää sähköä jotta sitä olisi enemmän tarjolla ja jotta hinta laskisi? Ryssän sähkö on tietysti halpaa mutta saisiko sillä laskettua hintoja Suomen puolella?

Onko totta että sähkön kantaverkkoyhtiö Fingridin kapasiteetiin lisääminen uusien reaktorien tuottaman maksaa niin paljon että sähkön hintoja on nostettava taas? Jos reaktoreita on lisää, niin sähkön tarjonnan pitäisi nousta ja hinnan laskea. Tai jos mitä tahansa sähköä tulee lisää markkinoille niin hinnan pitää tippua.

Monopolin ja kartellin voisi ymmärtää vain silloin jos sen avulla voi myydä normaalia halvempaa sähköä teollisuudelle ja myöskin kotitalouksille. Mutta monopoli ja kartelli kuitenkin merkitsee hintojen mielivaltaista nostoa josta asiakas ei voi kieltäytyä. Tai, voi asiakas kieltäytyä jos lopettaa sähkön käytön. Yritys taas voi lopettaa tuotantolaitoksen.

Sähköntuotanto, jakelu ja vähittäismyynti pitäisi erottaa toisistaan. Miksi kilpailuvirasto ei ole puuttunut tähän mitenkään? Jos Fingrid on sähkön tuottajien omistuksessa, niin kilpailevan yhtiön tuottama sähkö ei pääse sitä kautta jakeluun. Tästä syystä Fingridin omistus pitäisi olla puolueettomalla taholla eli valtiolla. Valtion rooli tuossa olisi lähinnä verkon sähköverkon omistajan, valvojan ja ylläpitäjän rooli.

Mielestäni Suomessa pitää tuottaa sähköä vähintään yhtä paljon kuin sitä käytetään. Jos sähköä tuotetaan enemmän kuin tarvitaan, niin sen voi aina myydä ulkomaille. Nyt varmaan sit kannattaisi tehdä useampia uusia ydinreaktoreita Suomeen ja tehdä sähköä niin paljon että sitä on ympäri vuoden yli oman tarpeen. Ja tuota ylijäämää sitten voisi myydä vaikka Saksalle.

Tosin en ole oikein vakuuttunut siitä että Saksa luopuu ydinvoimasta. Näköjään tuosta keskustellaan Hommankin puolella. Saksa voi tehdä kuin Ruotsi, eli lisää käyttöikää ja nostaa tehoja. Tai sit hautaa päätöksen jossain vaiheessa.