torstai 23. joulukuuta 2010

Uskonnosta ja evoluutioteoriasta

Näistä on mahdoton käydä yleistä keskustelua ellei korjata ihan ensimmäiseksi perustavaa laatua olevaa virhettä ajattelussa.

Mikään maailman suurista kirkoista ei ole koskaan pitänyt evoluutioteoriaa tabuna. Vaikka evoluutioteoria ei ole niille mikään keskeinen kysymys voi ihan huoleta sanoa, että ne ovat osallistuneet koulujensa, yliopistojensa ja muiden kautta sen tutkimiseen pikemmin kiitettävällä tavalla kuin, että ne olisivat pyrkineet kieltämään sitä.

Tämän ilmeisen yleisen näkemyksen syntyminen, että kirkot olisivat kamppailleet evoluutioteoriaa vastaan tai pitäneet sitä tabuna, on ilmiselvä puute koulujen opetussuunnitelmissa. En tiedä pitäisikö lisätä enemmän uskonnon vai biologian opetusta. Ehkä molempia pitäisi tehostaa. Väite kuitenkin on sekä virheellinen, että nolo. Sen esittäminen paljastaa esittäjästään, että hän itse suhtautuu teoriaan uskonnollisella tavalla. Yhdistyessään väitteeseen, että kirkot ovat tieteen edessä antautuneet, kuten se usein yhdistyy, se taas paljastaa, että väitteen esittäjä suhtautuu tieteeseen politiikkana, jonka kautta taistellaan aatteellisille teorioille yhteiskunnallista valtaa.

Tieteessä ei tietenkään ole sellaisia yksiäänisiä kokonaisuuksia millaisia kirkot ovat. Siis siinä mielessä yksiäänisiä, että joku voisi esittää tieteen kannan samalla lailla kuin kirkot voivat esittää oman kantansa. Kirkot kuitenkin voivat niin tehdä ja ylivoimaisesti suurin osa kristillisestä uskonnollisuudesta tässä maailmassa on kirkkoon kuulumista. Silloin olisi hyvä, jos erilaisten väitteiden esittäjät perehtyisivät, esittäessään väitteitä uskovaisten kannoista nimenomaan kirkon kantoihin. Voisi yllättäen paljastua, että mitään vastakkainasettelua ei ole ollutkaan vaan, että tieteen puolesta on hyökätty tuulimyllyjä vastaan.

Kirkkojen mielestä seurakuntalaisilla on oikeus ajatella tuollaisista asioista mitä haluaa. Evoluutioteorian voi rauhassa kieltää tai vaikka omistautua tutkimaan veden pyörteistäjän mekaniikkaa. Ne asiat missä tullaan siihen voiko kirkon jäsen sanoa tai tehdä jotain ovat ihan jossain muualla.

On tietenkin totta, että kirkot halutessaan pystyvät olemaan vahvasti yhteiskuntaan ja tieteeseenkin vaikuttavia voimia, mutta uskoisin, että vapaan tieteen puolustajienkin kannalta olisi järkevämpää keskittyä siihen missä kirkot ovat vaikuttaneet, miksi ja miten. Alkuräjähdysteorian ja evoluutioteorian kehittämisessä niiden vaikutus kokonaisuudessaan on selkeästi positiivisen puolella.

Ei mulla tällä erää tästä varmaan muuta. Seuraavaksi pyrin varmaan kirjaamaan omia empiirisiä havaintojani ihailemastani keskiaikaisesta luostarielämästä :D

Ei kommentteja: