tiistai 5. toukokuuta 2009

Pelkkä suffeli, kiitos.

Pari mediakriittistä tekstiä 1 ja 2 joissa tavan mukaan on taas oleellisin sanottu sellaisenaan, joten voin itse kommentoida ohimennen asian vierestä.

Verkkokirjoittajien ja printtimediaan kirjoittavien ensimmäinen ero: Verkkokirjoittajat osaavat päätoimittaa itseään, printtimediaan kirjoittavat eivät.

Varsinkin tuo Poropoliisin linkittämä Kalevan pääkirjoitus on mahtipontisuudessaan huvittava. Kalevan kunniaksi on kyllä sanottava, että se ilmeisesti kustantaa itse itseään, mutta printtimedian puolestapuhujana se tuossa pääkirjoituksessa kyllä unohtaa autuaasti, että kotipesässä olisi paljon enemmän puhdistettavaa, kuin verkossa.

Verkkokirjoittajien ja printtimediaan kirjoittavien toinen ero: Verkkokirjoittajat puolustavat sananvapautta, printtimediaan kirjoittavat eivät niinkään.

PS.

Aamun Kymen Sanomat julkaisi STT:n uutisen Jussi Halla-ahon ja Yleisradion välisestä jutusta, jossa tutkintapyyntö ei johtanut syytteeseen. Jutun lopussa STT kertoo Halla-ahon olevan syytteessä Kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja Uskonrauhan rikkomisesta, sekä täysin tietoisesti ja sumeilematta valehtelee lukijoilleen ja asiakkailleen mistä syystä.

Verkkokirjoittajat sentään pyrkivät pysymään totuudessa jne...

4 kommenttia:

YMTT kirjoitti...

Toki bloggaajatkin kirjoittavat omista ideologisista juoksuhaudoistaan, mutta toisaalta heitä ei voi myöskään uhata potkuilla, eivätkä mitkään toimittajien keskenään sopimat eettiset säännöt sido heitä.

Arvailen tässä samalla itsekseni koska toimittajat alkavat levikkien laskun myötä itkemään sitä, miten blogit vievät leivän toimittajien suusta.

IDA kirjoitti...

"Toki bloggaajatkin kirjoittavat omista ideologisista juoksuhaudoistaan, mutta toisaalta heitä ei voi myöskään uhata potkuilla, eivätkä mitkään toimittajien keskenään sopimat eettiset säännöt sido heitä."

Totta. Kyseessä on kuinkin oikeastaan kaksi eri asiaa. Bloggaajat lähinnä latelevat omia juttujaan. Toimittamiseen tietenkin kuuluu myös paljon muuta tutkivaa ja perustyötä. Joka tapauksessa verkko on selkeästi vapauttanut keskustelua ja lisännyt sananvapautta. Siihen verrattuna mahdolliset lieveilmiöt - ainakin yhteiskunnallisessa keskustelussa - ovat pieniä juttuja.

"Arvailen tässä samalla itsekseni koska toimittajat alkavat levikkien laskun myötä itkemään sitä, miten blogit vievät leivän toimittajien suusta."

Noista linkitetyistä jutuista ja monista vastaavista voi hyvin aavistella, että suomalaiset toimittajat tulevat innolla olemaan mukana, jos verkkoa päästäisiin suitsimaan ja sananvapautta rajoittamaan. Toivottavasti olen väärässä. Tiedä sitten onko syy noin raadollinen.

Vasarahammer kirjoitti...

"Noista linkitetyistä jutuista ja monista vastaavista voi hyvin aavistella, että suomalaiset toimittajat tulevat innolla olemaan mukana, jos verkkoa päästäisiin suitsimaan ja sananvapautta rajoittamaan."

Uskoisin, että ne tahot, jotka ajavat "päätoimittajavastuuta" myös yksityisille blogeille, löytyvät media-alalta.

Sananvapauden puolustajia mediasta ei ole juuri löytynyt. Enemmänkin ollaan hiljaa ja kiinnitetään huomiota todellisuudessa vähämerkityksisiin mutta median itsensä kannalta tärkeisiin sananvapauden rajoituksiin.

IDA kirjoitti...

"Sananvapauden puolustajia mediasta ei ole juuri löytynyt. Enemmänkin ollaan hiljaa ja kiinnitetään huomiota todellisuudessa vähämerkityksisiin mutta median itsensä kannalta tärkeisiin sananvapauden rajoituksiin."

Totta.

Musta tämä on vanha ilmiö. Jo Sex Pistolsien maahantulon estäminen oli lähtöisin mediasta. Silloin media ei vielä voinut oivaltaa Pistolsia kilpailijakseen vaan kyse oli jostain muusta.